Åbning af uddannelsen

F.v. Poul Erik Clausen, Havredal, Lone Guldbæk Karlsen, Havredal, Charlotte Søndergaard, elev, Natasha Notler, elev, Anders Bertel, Viborg Kommune, Anja Lynge, Skelhøje Købmandsgaard og Knud Gaarn-Larsen, Skelhøje Købmandsgaard.

Det er en stor dag I dag. En dag som vi har set frem til med længsel længe. En dag hvor vi kan byde velkommen til to elever og deres lærer.

Velkommen også til Anders Bertel, der er formand for beskæftigelsesudvalget – hen er medlem af Skelhøje Købmandsgaard, og om lidt vil han skære for på kagemanden, og på den måde markere starten af uddannelsen.

Velkommen til Poul Erik og velkommen til pressen.

Og sidst, men bestemt ikke mindst Hjerteligt velkommen til personale, frivillige og kunder i Skelhøje.

Det er nu to år siden jeg havde en snak med Poul Erik om et muligt samarbejde om en butiksmedhjælper uddannelse for unge med særlige behov. I Havredal har de jo skabt enestående resultater, og jeg mente i al ubeskedenhed, at vi havde enestående rammer, og der gik da heller ikke længe før Poul Erik var med på den, og gav sin næstkommanderende Lone Karlsen to hele dage til sammen med mig at udarbejde et papir, som vi kunne gå til kommunen med og få godkendt som uddannelsesgrundlag for en butiksmedhjælperuddannelse.

Den ligner meget den man har i Havredal, så meget at en af kommunens embedsmænd med et skævt smil spurgte om eleverne også skulle lære at malke – for det var ved en fejl kommet med.

Planen blev godkendt, og der blev lavet en samarbejdsaftale mellem Havredal Praktiske Uddannelser, Viborg Kommune og Skelhøje Købmandsgaard, og så troede jeg i min naivitet, at eleverne ville komme væltende ind, for vi har mødt så megen velvilje fra politikere og embedsmænd, men der skulle gå halvandet år, før de første elever kom. Det er sikkert godt nok, for vi har udviklet os, og vi er nu så klar som vi kan være til at gå i gang.

Det er derfor en stor fornøjelse at kunne byde velkommen til Charlotte Søndergaard og Natasha Notler. Charlotte har været her før, men har alligevel mod på nu at begynde en egentlig uddannelse. Natascha er helt ny for os, men vi glæder os meget til at lære dig at kende.

Når vi har valgt at markere dagen, ved at invitere vore kunder og medarbejdere, så er det fordi vi fra starten ønsker at slå fast, at dette projekt ikke blot er en fiks ide, udviklet i mit hoved, men at det kræver en hel landsby til at opdrage og uddanne disse elever. Der vil med garanti blive lavet fejl, og de fejl skal man være enige om at vi skal lære af – både elever og kunder. Vi er ikke et stort strømlinet supermarked, hvor alt går efter en snor. Vi er en lille købmandsbutik, hvor alle vore kunder og medlemmer fik en stump af det røde bånd der blev klippet over for 4 år siden for at markere åbningen af butikken, og for at markere at vi hver især har et medansvar for at få det hele til at fungere.

Det sammenhold bliver i to en del af i dag. Velkommen.

Håber I vil finde jer godt til rette, og håber at I vil være med til at udvikle Skelhøje Købmandsgaard, som I fra og med i dag er en del af.

 Poul Erik Clausen til højre.

Poul Erik Clausen fra Havredal Praktiske Uddannelser sagde:

Fra Havredal glæder vi os over starten på et unikt samarbejde omkring butiksmedhjælperuddannelsen. Et samarbejde som ligger helt i tråd med det, vi, igennem en årrække har erfaret, virker inden for landbrug, have og gartneri. Det gør altid en forskel at tage udgangspunkt i en autentisk praksis, når vi skal lave uddannelse – der er brug for én, og det er en nødvendighed, at man kommer, ellers hænger hverdagen ikke sammen og det er samtidig med til, at de unge får følelsen af, at de bliver taget alvorlig. Jeg er ikke i tvivl om, at det, vi ser starten på i dag, er noget af det, vi har brug for mere af, hvis vi skal få endnu flere igennem uddannelse og videre ud på arbejdsmarked.

Tak til Skelhøje Købmandsgård og Viborg Kommune, fordi I er med, og alt mulig held og lykke til jer to unge, som starter op på uddannelse i dag.

 Anders Bertel. Viborg Kommune. Fmd. Beskæftigelsesudvalget.

Sidste taler var Anders Bertel, formand for arbejdsmarkedsudvalget i Viborg Kommune.

Indvielse af STU Udd. Skelhøje/Havredal

Tak for invitationen til at komme her i Købmandsgården og skære kagen for i dag. Det er en rigtig glædelig dag i dag.

Viborg Kommune ved at det har været et langt og sejt træk at komme hertil, hvor vi er i dag, her hvor uddannelsen af to unge butikselever kan starte.

Et stærkt samarbejde mellem Havredal Praktiske uddannelser og Købmandsgården har gjort, at I kan tilbyde et 3. årigt STU forløb omkring uddannelsen til butiksassistent. I har taget udgangspunkt i den virksomhedsrettede tilgang, for det ved vi giver et godt læringsmiljø og skaber muligheden for at løse praktiske opgaver i et autentiske miljø her i Skelhøje. Tankegangen er inspireret af mesterlæretankegangen.

Denne sammenkobling mellem Skelhøje og Havredal er jeg sikker på vil give de unge mennesker en rigtig god ballast. Havredal er garant for, at at de unge kan komme videre i deres tilværelse efter endt uddannelse, det har I vist i form at gode resultater på jeres øvrige praktiske uddannelser.

Skelhøje Købmandsgård – som jo i høj grad er drevet af frivillige, fremstår som en stærk social arbejdsplads, og den tætte dialog mellem kunder og ansatte vil give de unge noget social robusthed i deres fremtidige virke.

Købmandsgården her indeholder et helt særligt DNA, som I også har vist gennem en årrække, hvor der ind i mellem også har været bump på vejen, men I har forstået at stå sammen om opgaven til gavn for lokalsamfundet. Respekt for det arbejde – for det er ikke kommet af sig selv!

I Viborg Kommune er et af vores fokusområder netop den virksomhedsrettede tilgang, for det ved vi virker og på sigt vil kunne føre til muligheden for ordinær beskæftigelse.

Fra kommunens side glæder os over at skyde denne uddannelse i gang, og vi håber at endnu flere virksomheder vil byde ind og tage et socialt ansvar, således vi får så mange borgere som muligt tilknyttet arbejdsfællesskabet. Jeg er sikker på, at I vil gå forrest også i denne sammenhæng, og være medvirkede til, at vi får flere virksomheder med på vognen, og derved skaber et stærkt og rummeligt arbejdsmarked i Viborg Kommune.

På vegne af Beskæftigelsesudvalget vil jeg ønske jer alle held og lykke med den nye uddannelse, og vi håber at samarbejdet mellem Havredal Praktiske Uddannelser, Skelhøje Købmandsgård og Viborg Kommune også vil blomstre i fremtiden – til gavn for dem det handler om nemlig de unge.

Efter de tre taler blev der råbt et trefoldigt hurra, for den nye uddannelse.

F.v. Natasha Notler, Anja Lynge og Charlotte Søndergaard.