Omtale 2017

Lørdag den 23. december 2017 skrev Viborg Stifts Folkeblad et opslag på midtersiderne:

Tirsdag den 28. november 2017 skrev Viborg Stifts Folkeblad:

Skelhøje Købmandsgård går sine egne veje

   Af Flemming Effersøe fra De Samvirkende Købmænd.

En ung købmand, fleksjobbere og frivillige har siden 2014 formået at holde en socioøkonomisk virksomhed med cafe og butik på en god økonomisk kurs

 Se billeder

Skelhøje Købmandsgaard syd for Viborg er et yndet sted for vandrere at tanke op med mad og drikke på deres vej syd- eller nordover på Hærvejen. Nu er det overvejende fleksjobbere og frivillige, som sætter varer på hylderne og betjener kunderne.

En fredag i november er det de lokale, som går ind og ud af butikken. Det er uden for sæson og langt mellem vandrerne. I butikkens cafeområde er der valgsnak med SF-kandidaten Elo Nielsen og Ismail Mobariz fra Kristendemokraterne, der begge stiller op til byrådet i henholdsvis Viborg og Silkeborg.

Før kommunalreformen i 2007 var Skelhøje en del af Karup Kommune, hvor butikkens de facto arbejdende formand, tidligere folkeskolelærer og redaktør på den lokale ugeavis Knud Gaarn-Larsen var medlem af byrådet i to valgperioder for Kristendemokraterne.

Nu bruger han det meste sin tid sammen med andre frivillige på at drive Skelhøje Købmandsgaard som en socioøkonomisk virksomhed.

Lokale og frivillige Karolinepiger byder kunderne velkommen med smagsprøver på det lokale julebryg fra Bøllingsø Bryghus, hvidvin og pindemadder med laks. Uden for butikken holder en kæmpestor lastbil fra Carlsberg med pilsner i kassevis til byens julefrokoster.

Den lokale kamp

Skelhøje Købmandsgaard er i sin nuværende organisation en Registreret Socialøkonomisk Virksomhed, der er i 2012 blev skabt med det formål at genetablere en indkøbsmulighed og café med et stærkt lokalt fundament i Skelhøje, at skabe et sted hvor man kan bedre situationen for en lang række ”svage” borgere i Viborg Kommune og servicere de mange turister, der især om sommeren dagligt kommer forbi på Hærvejen og Alhedestien.

– Som jeg ser det, så udvikler man vildt i hovedbyen Viborg. Ingen kæmper for skøjtebaner, kunst, teater og andet i hovedbyen – det kommer bare. Skal vi have noget i en landsby, så skal der kæmpes for det. Det er også vore skattepenge, der bruges i byerne, siger Knud Gaarn-Larsen.

Han mener, at borgmestrene kæmper for at få store varehuse gjort større, så de kan tage markedsandele fra nabobyen: –  De tænker ikke over, at de i steder udsulter deres egne landsbyer.

Den lokale borgergruppe har gennem fire år kæmpet for at få byggemodnet nye grunde i Skelhøje. Hidtil uden held. Knud Gaarn-Lasen har en følelse af, at kommunen hellere vil måles på, hvor erhvervsvenlig den er, i stedet for hvor god den er til at sørge for udvikling i landområderne.

Den turbulente tid

Frem til 2008 var der en almindelig købmand og en slagter i Skelhøje. Købmanden ønskede at sælge, og slagteren ønskede at lukke.

Det fik en lokal gruppe til at gå sammen i en forening med det mål at få borgerne til at garantere 5000 kroner, så man kunne låne til at renovere butikken med plads til både butik og slagter. Økonomien holdt imidlertid ikke, og to år senere lukkede banken den kombinerede forretning.

– Det gav de lokale garanter en økonomisk øretæve på 5.000 kr. Så de var særdeles forbeholdne, da jeg som del af en ny gruppe på fem personer ville etablere en socioøkonomisk butik og cafe.  Vi solgte medlemskort. Det kostede 200 kr. at blive medlem. Vi lavede forskellige arrangementer, og tjente på det, så vi havde 85.000 kroner på en konto.

– I efteråret 2013 ville banken sælge bygningen for 200.000 kroner. Så lavede vi et ApS med 25 medlemmer, der købte bygningen. De indskød hver 4.000 kroner og lånte de sidste 100.000 kroner. Vi kunne måske have fået en til at købe huset, men han kunne så bestemme, at huset skulle bruges til noget andet. Derfor fandt vi, at et ApS var en bedre løsning.

En del af LetKøb

 

Takket være et privat lån på 70.000 kr. kunne foreningen med sit nye ApS stille en garanti på 150.000 kroner over for Dagrofa og få leveret varer som en del af Letkøb – den mindste af købmandskæderne uden fælles markedsføring og dermed frihed til selv at sammensætte sit sortiment.

– Et tilfælde ville, at en købmand, der var født i bygningen og havde drevet en forretning i en naboby i mere end 30 år, var interesseret i at hjælpe os i gang. Vi åbnede butikken den 21. juni 2014 med en købmand og otte i fleksjob og mange frivillige, fortæller Knud Gaarn-Larsen og tilføjer:

– Vi havde håbet på støtte fra kommunen, som havde støttet en cafe i Viborg, men fik at vide, at man ikke kunne støtte en butik, da det ville være konkurrenceforvridende, og at det var en fejl, at de havde støttet i Viborg, og at en fejl ikke blev bedre af at blive gentaget! Vi delte så op i en cafe – kaldet Trivita – og en butik ejet af foreningen Skelhøje Købmandsgaard. Butikken af samme navn.

Købmanden stoppede efter tre måneder, og butikken kørte videre med frivillige og fleksjobberne. Et par elever fra Handelsskolen i Viborg kom i praktik. Og den ene viste sig at være ”født købmand” og efter et år i praktik fik han tilbudt jobbet med løn og provision.

100.000 kr. i støtte fra KFI

Underværker i Realdania har støttet med penge til nyt tag, og efter mange ansøgninger har LAG også givet tilsagn om støtte til taget. Viborg Kommune har støttet med 30.000 kr. til et rum til fleksjobberne, Tuborgfondet har givet 24.000 kr. til borde i cafeen og endelig har KFI Erhvervsdrivende Fond bevilget 100.000 kr. til uddannelse.

– Som medlem af Skelhøje Købmandsgaard kan man sætte penge ind på medlemskortet, der hedder et ”Købmandskort”. På den måde ”låner” vi mellem 80.000 og 120.000 kr. af vore medlemmer. Når de handler med kortet, får de en rabat på 1 pct. af købet med undtagelse af tobak, blade, porto og apotekervarer.

– Vi arbejder nu på at lave en uddannelse for unge medsærlige behov, der kunne tænke sig at komme til at arbejde i en butik. Vi har lavet et samarbejde med Havredal Praktiske Uddannelser, som ligger tre km. fra butikken. Det er dog ikke lykkedes at få kommunen til at henvise elever endnu, selv om de har godkendt uddannelsen og underskrevet en samarbejdsaftale, siger Knud Gaarn-Larsen, der til gengæld kan glæde sig over, at Havredal med omkring 60 elever er begyndt at købe deres varer til kantinen i købmandsgården.

Problemerne er:

 • at ingen tror på en købmand i en landsby, så vi kan ikke låne
 • at holde styr på mange løse ender og samtidig styre og udvikle butikken
 • at holde et højt informationsniveau med så mange forskellige der er med til at drive butikken
 • at finde plads til folk i arbejdsprøvning og kende alle de regler, der er på det område
 • at holde styr på et lille hav af jobkonsulenter, der gerne vil have deres klienter ansat eller i praktik
 • at få overskud til at deltage i kurser og møder
 • at få overskud til at lave netværk med andre butikker
 • at få overskud til at søge fonde, da vi ikke har råd til konsulenthjælp
 • at vi ved for lidt om drift af en butik/cafe og derved løber ind i en del uforudsete udgifter

Det, der holder os i gang, er:

 • at vi ikke har lån og dermed ikke renteudgifter
 • at vi kan se at vi gøre en kæmpe forskel i lokalområdet og for de over tusinde turister på hærvejen, der årligt besøger os
 • at vi i flere tilfælde har hjulpet folk på vej – de er kommet i ordinært arbejde andre steder
 • at vore folk i fleksjob og alle de frivillige brænder for sagen.
 • at vise at der er grobund for en lokal butik
 • at se hvordan butikken stimulerer en udvikling i Skelhøje, der nu også har fået en cykelsmed og mere gang i det lokale Kulturhus
 • at se hvordan sammenholdet vokser

Onsdag den 18. oktober 2017 var der følgende to læserbreve i Folkebladet:

I uge 42 var dette på forsiden af Ugeavisen Karup:

Lørdag den 14. oktober var dette på bagsiden af Folkebladet:

Tirsdag den 3. oktober var følgende artikel på side 3 i Ugeavisen Karup:

Tirsdag den 3. oktober kunne man på bagsiden af Viborg Stifts Folkeblad læse:

Fredag den 15. september kunne man på bagsiden af Viborg Stifts Folkeblad se:

Lørdag den 2. september kunne man under NAVNE se:

Mandag den 21. august kunne man på bagsiden af Viborg Stifts Folkeblad se:

Tirsdag den 8. august kunne man bagsiden af Viborg Stifts Folkeblad se følgende:

Mandag den 7. august 2017 skrev Viborg Stifts Folkeblad på bagsiden:

Tirsdag den 27. juni 2017 skrev Viborg Stifts Folkeblad:

Tale ved tre års fødselsdagen den 21. juni 2017.

Af Knud Gaarn-Larsen

Trange tider langsomt skrider, hedder det i en sang. Mon ikke det modsatte også er tilfældet, at tiden synes at flyve afsted, når det går godt?

Jeg synes ikke det er længe siden, at vi samledes her uden for butikken, og alle havde en saks med og klippede en stump af det røde bånd. Håber nogle har gemt deres stump, som et minde om at Skelhøje Købmandsgaard og Trivita er noget vi er sammen om, og ikke et projekt for eliten.

Vi har haft mange udfordringer siden den spænde start i 2012 – det var i 2012 vi havde de første møder. Et gammelt ord siger, at den modstand man ikke dør af, den bliver man stærk af! Vi er på mange måder blevet stærke.

Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at de første tre år har været uden problemer. Hvis det har været en dans på roser, så har vi fra tid til anden mærket tornene! Vi har nu den store glæde, at vi er gældfri, og hele tiden konsoliderer os. Vi skal stadig være opmærksom på hvor store mængder varer vi bestiller. Der skal også være penge til husleje, lønninger, moms og skat. Det er et sundhedstegn, at vi betaler skat, for det viser at Købmandsgårdens værdi stiger!

Vi har nu fået hjælp til et nyt tag fra RealDania. Vi har fået ry for at være en god og rummelig arbejdsplads. Vi har fået ry for at give god service både til medlemmer, turister og andre kunder. Vi har været med til at sætte Skelhøje på kortet, og gøre Skelhøje til et bedre sted at bo.

I dag er der mange der skal have en tak.

Vi er steget fra 65 til nu omkring 250 medlemmer. I er basis for at vi kan være her. Tak for jeres medlemskab og tak for jeres støtte i form af handel og indskud på købmandskortet.

Ved første generalforsamling talte jeg at vi havde godt 70 frivillige. Det tal er nok gået lidt ned. Vi har slidt nogle op, men andre er kommet til. Tusind tak for jeres frivillige indsats! Uden jer var det ikke gået. Der er en stor rift om de frivillige, og nogle steder får man penge for at være frivillig. Det gør man ikke her. Så der er mange der skylder de frivillige en stor tak. Jeg har så den gode nyhed i dag, at alle vore frivillige med købmandskort fra i dag får 3% rabat på deres varekøb. Tusind tak, for jeres indsats.

Vi har en solid skare af fleksjobbere. Jeg fornemmer, at I føler at det er jeres butik. Det betyder, at I har stor ansvarsfølelse. Tusind tak for det – og tak for jeres indsats!

Vi har elever fra Handelsskolen og fra STU. Spændende og udfordrende, at have med unge at gøre. Det er virkeligt dejligt at fornemme, at I vokser med opgaverne. Tak for jeres indsats.

Michael er en historie for sig. Du brænder for Sjørslev og Købmandsgården. Tusind tak for din indsats. Det er ikke let at skære igennem og lede, men du klarer det flot. Tusind tak for din indsats.

Tak til pressen, og ikke mindst Viborg Stifts Folkeblad, der følger butikken i tykt og tyndt. Der kommer mange gæster, der fortæller, at de har læst om butikken i aviserne, så det virker.

Der er nok flere der fortjener en tak, så jeg vil sige tak til alle, der har ydet en indsats for Købmandsgaarden i Skelhøje!

Jeg vil slutte, og bede jer om at udbringe et trefoldigt leve for Skelhøje Købmandsgaard, og alle der arbejder for den!

Klip fra Viborg Stifts Folkeblad tirsdag den 20. juni 2017:

Klip fra Viborg Stifts Folkeblad lørdag den 3. juni 2017:

Klip fra Viborg Stifts Folkeblad lørdag den 4.marts 2017:

Tirsdag den 14. februar skrev Viborg Stifts Folkeblad:

Tirsdag den 14. februar skrev Ugeavisen Karup op bagsiden:

Tirsdag den 7. februar skrev Viborg Stifts Folkeblad om generalforsamlingen.

Ugeavisen skrev i uge 6 nedenstående artikel i et opslag om Skelhøje og Havredal.

Tirsdag den 23. januar fik coffeeZone sat et flot skilt op på facaden.

Onsdag den 18. januar 2017 kunne man i Ugeavisen Karup læse:

Onsdag den 11. januar 2017 kunne man i Viborg Stifts Folkeblad læse nedenstående artikel.

I december skrev Dansk Handelsblad en flot artikel, som du kan læse ved at klikke her!

skaermbillede-2016-12-15-09-12-50

I december udgaven af Kristendemokraternes medlemsblad Ide Politik kunne man se dette opslag:

skaermbillede-2016-12-11-18-44-15