Omtale

Her vil løbende blive lagt omtale i pressen og andre steder ind.

Onsdag den 11. november 2020 skrev Ugeavisen Karup:

Mandag den 9. november skrev Viborg Stifts Folkeblad:

Lørdag den 31. oktober skrev Viborg Stifts Folkeblad:

Onsdag den 28. oktober skrev Ugeavisen Karup:

Klip fra Ugeavisen Karup!

Onsdag den 23. september 2020 skrev Viborg Stifts Folkeblad:

Onsdag den 16. september 2020 skrev Ugeavisen Karup:

Onsdag den 1. jul 2020 skrev Ugeavisen karup:

Onsdag den 24. juni 2020 var nedenstående annonce på forsvind af Ugeavisen Karup:

Tirsdag den 16. juni 2020 skrev Viborg Stifts Folkeblad:

Tirsdag den 9. juni 2020 skrev Viborg Nyt:

Købmandsgård øger omsætningen 

11. juni 2020 skrev Ugeavisen Karup/ Kjellerup Tidende:

Skelhøje Købmandsgaard har vokseværk og skifter til kæde med flere varenumre 

11. juni 2020

Formanden for bestyrelsen hos Skelhøje Købmandsgaard, Kjeld Bitsch, er ikke i tvivl om, at købmandsbutikken har uvurderlig betydning for lokalområdet. Der er langt over 300 medlemmer af butikken, og der er 375 indbyggere i Skelhøje. Foto: Morten Hallstrøm 

Af Morten Hallstrøm

mha@midtjyllandsavis.dk

DETAIL Skelhøje Købmandsgaard ApS, der er en socialøkonomisk virksomhed, som indeholder både købmandsbutik, café samt turistservice og information, har haft god vind i sejlene under coronakrisen. 

– Vi har haft en pæn vækst i omsætningen på i hvert fald 10 procent, og det skal endda ses i lyset af, at vi har haft lidt færre kunder i forhold til sidste år, fortæller bestyrelsesformand Kjeld Bitsch. 

Omsætningen kunne således have været endnu større, da købmandsgården ligger tæt på Hærvejen, men vandrere og cyklister har ikke kunnet komme og drikke øl og kaffe under coronakrisen. Som de ellers plejer at gøre i stor stil. 

Butik uden gæld

Købmandsgården genåbnedes for seks år siden af en flok lokale frivillige. 

For cirka 12 år siden lukkede byens købmand ned. Lokale forsøgte at få butikken til at køre igen, men under finanskrisen gik det galt. Banken tog den kapital, som de lokale havde skudt ind i projektet. 

– Folk var enige om, at vi ikke skulle låne pengene. Vi skulle selv skaffe dem, og det tog et par år at skaffe startkapitalen via forskellige arrangementer og initiativer, fortæller Kjeld Bitsch. 

Målet var dengang det samme, som det er i dag: Butikken skulle ikke have gæld. Den skulle klare det hele selv med lokal opbakning hele vejen rundt. 

Købmand med godt netværk

Butikken drives i dag ved hjælp af frivillige, elever samt folk, der ikke har den nemmeste vej til arbejdsmarkedet. Og så er der købmand Peder Engedal, der blev ansat sidste år. Han havde tidligere været købmand i butikken og havde et godt netværk i branchen. 

– Peder har været en god investering. Han er dygtig og har sørget for, at få flere varer hjem og vel at bemærke de rigtige varer, og så har han været god til at finde spændende tilbud, siger Kjeld Bitsch. 

I 2019 fik Skelhøje Købmandsgaard et overskud på 104.000 kroner mod et rundt nul året før. Egenkapitalen var 120.000 kroner ved årets udgang. Der er 30 lokale, der ejer bygningen, som lejes ud til købmanden. Der er lavet et købmandskort, som medlemmer skyder penge ind på og bruger, når de handler hos købmanden. Hver gang de gør det, får de en procent i dividende. 

Vil være Min Købmand

Købmanden er i dag en del af Letkøb-kæden. Nu arbejder man på at gå et skidt længere op, nemlig til Min Købmand. 

– Vi vil få en butik med et større udvalg og med priser, der kan matche priserne i lavprisvarehusene, siger han. 

Overgangen til Min Købmand og dermed muligheden for at øge omsætningen betyder, at der skal laves nyt kassesystem og en ny indretning af butikken. Det kan gøres for 250.000 kroner, men bestyrelsen går efter at låne 300.000 kroner af private. 

Kjeld Bitsch forventer et »rimeligt overskud« på bundlinjen i den nye kæde. Ingen skal have udbytte. Pengene skal bruges til at fremtidssikre i butikken. 

Han fortæller, at butikken har uvurderlig betydning for byen. 

– I de fire år, hvor der ikke var købmand i byen, var byen ved at uddø lige så stille, som man ser det andre steder. Hvis der ikke er et centralt sted, hvor folk kan mødes og føle sig tilknyttet, så smuldrer det. Folk i Skelhøje vil ikke lade det ske. Mange lokale kræfter vil det her, og det har også betydet, at byen har fået et kulturhus op at stå, siger han. 

Torsdag den 4. juni 2020 skrev Viborg Stifts Folkeblad:

Tirsdag den 19. maj 2020 skrev Ugeavisen Karup:

Tirsdag den 5. maj 2020, skrev Viborg Stifts Folkeblad:

Onsdag den 29. april 2020 kunne man i Ugeavisen læse dette:

Torsdag den 19. marts 2020 skrev Viborg Stifts Folkeblad:

Onsdag den 4. marts 2020 skrev Ugeavisen Karup:

Tirsdag den 25. februar 2020 skrev Viborg Stifts Folkeblad:

Mandag den 24. februar skrev Viborg Sifts Folkeblad på bagsiden:

Lørdag den 8. februar 2020 skrev Viborg Stifts Folkeblad:

Onsdag den 5. februar 2020 skrev Ugeavisen Karup:

Torsdag den 30. januar 2020 skrev Viborg Stifts Folkeblad:

Tirsdag den 21. januar 2020 skrev Viborg Stifts Folkeblad:

Fredag den 10. januar 2020 var der en fin artikel i Viborg Stifts Folkeblad om Bent og AnneMette Poulsen:

Portræt

Skelhøje: – Det er jo en dejlig lille by. Vi har jo købmand, kulturhus og en skøn natur lige i nærheden. Og så er der nogle meget flinke mennesker her.
72-årige Bent Poulsen har aldrig fortrudt, at han sammen med sin kone, 64-årige Mette, for 13 år siden flyttede til Skelhøje.

De kom fra Karup, hvor et 200 kvadratmeter hus og en stor have var rigeligt til to modne mennesker uden hjemmeboende børn.

– Vi havde egentlig tænkt os at flytte til Silkeborg, som jo også ligger naturskønt. Men vi er blevet meget glade for at bo i i Skelhøje. Ja, vi skal nok bæres herfra, siger Mette Poulsen.

Men parret nøjes ikke med at bo i Skelhøje. De har begge gennem alle årene været særdeles aktive i deres by og lokalsamfund. Og det er også en del af forklaringen på, at de er faldet så godt til, mener de selv.

– Man kan jo selv gøre noget for, at man bliver accepteret og bliver en del af samfundet, når man flytter til et nyt sted, siger Bent Poulsen.

“Turistchefen”

Selv blev han også straks fascineret af Skelhøjes omliggende natur – blandt andet Dollerup Bakker – men også byens og egnens historie. Fra istidsgletsjergrænsen til den “nyere” tid, hvor Skelhøje opstod som stationsby for lidt over 100 år siden. Og ikke mindst blev han optaget af, at Hærvejen går gennem Skelhøje.

Og de mange hærvejsvandrere kom hurtigt til at spille en central rolle for Bent Poulsen.

– Jeg begyndte at tale med dem, der kom forbi, og det har givet masser af gode snakke, siger Bent Poulsen, der også er blevet rigt påskønnet den anden vej.

For efterhånden, som han blev velbevandret i sin by og dens historie, gav han gerne sin viden videre, og skelhøjeboerne har for flere år siden udnævnt ham til at være “turistchefen”, som man henviser til, hvis besøgende skal have noget at vide om både det ene og det andet.

Turisme er i det hele taget noget, der optager Bent Poulsen meget. Og han slår gerne et slag for, at man lige så godt kan være turist i sit nærområde som et fjernt sted.

– Mange kender jo ikke meget til alt det skønne, der ligger tæt på, hvor de bor. Nærturisme er virkelig noget, jeg gerne vil gøre mere for, siger han.

Først på “kaminoen”

For tiden er han stærkt optaget af at få etableret den såkaldte Kalk Kaminoen fra Stoholm til Skelhøje. En 28,9 lang rute gennem masser af varieret, skøn natur. Fra det kuperede område ved Mønsted og Daubjerg til Kongenshus Hede og derfra videre i mark- og skovlandskab.

Ruten er fastlagt, og Bent Poulsen har selv gennemført hele Kalk Kaminoen.

– Som den første i verden, som han siger.

Kalk Kaminoens Venner håber, at vandreruten officielt kan åbnes næste år. Men inden skal der sættes skilte og andre markeringer op, lige som “kaminoen” skal markedsføres og synliggøres på forskellig vis. Og det forsøger initiativtagerne nu at skaffe penge til.

Begge “Daltrolde”

Engagementet i Kalk Kaminoen er meget karakteristisk for, at Bent Poulsen trods sin modne alder har masser af energi, som han gerne bruger udadvendt i sit lokalsamfund.

Til daglig går han ofte til hånde i Skelhøje Købmandsgaard, selv om han formelt ikke er ansat. Det kan være at slæbe rundt på nogle ølkasser eller at feje rundt om. Og så skal han også lige se til sit “turistkontor” – et hjørne i købmandscafeen med blandt andet en stander fyldt med brochurer, som Bent gerne deler ud af og fortæller om til cafeens gæster.

På det seneste er han også blevet lokalskribent for Ugeavisen Karup.

Derhjemme har han og Mette for tiden en kraftig knortekæp med en lang række små indgraverede metalplader skruet ind.

Kæppen er i flere end en forstand en vandrestav, for den symboliserer, at Bent Poulsen i år har titlen som “Årets Daltrold”. En ære, som Skelhøje Borgerforening hvert år tildeler en lokal borger, der har gjort en særlig indsats for byen.

Og det er i øvrigt ikke første gang, han er blevet udnævnt. På 2014-pladen står hans navn også. Men her sammen med hustruen Mette.

Den gang fik de sammen “trolde”-titlen, fordi de begge havde gjort en stor, frivillig indsats for at få Skelhøje Kulturhus – den tidligere kro – ombygget og sat i stand. Flere dage om ugen i trekvart år var de i gang med malerpensler, værktøj og meget andet i kulturhuset, som parret bor lige over for.

Katte og familie

Med alle deres gøremål kunne man fristes til at tro, at de dårligt har tid til hjem